keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Monimuotoisuuden ylistys


Tapio Aaltonen

Työni juuri ilmestyneen, hallitustyöskentelyn diversiteettiä käsittelevän raportin parissa on herkistänyt tuntosarveni monimuotoisuuden taajuudelle.

Maanantai-iltana reissulta palatessa sain taksikuskikseni somalialaisen nuorenmiehen. Harvemmin tapaa yhtä tyylikkäästi käyttäytyvää nuorukaista. Suomea hän puhui moitteettomasti, ja Chevrolet-kyyti oli luotettavaa. Päivää aiemmin Iltasanomat puolestaan kertoi taksikeskuksen välittävän pyyntöjä, joissa asiakkaat toivovat suomalaista kuljettajaa.

Erilaisuuus ja monimuotoisuus ovat päivän teema sekä kansallisesti että globaalisti. Maailma selviää vain, kun opimme kunnioittamaan moninaisuutta. Se ei ole helppo rasti.

Taksissa juttumme luisui Somalian tilanteen tarkasteluun. Vaimoni kysyi häneltä, kaipasiko hän kotimaataan. ”Muuttaisin sinne, jos vain voisin.” Pienen jatkojuttelun jälkeen hän avautui, että silloin tällöin joku asiakas esittää ukaasin ”Häipyisit täältä ottamasta meidän töitämme”.

Loppumatka menikin sitten muukalaiskammon äimistelyssä. Vaikka ahdaskatseisia ”häivy täältä” -toivottelijoita olisi vain prosentti hänen asiakkaistaan, sen täytyy tuntua kurjalta kaverista, joka elättää vaimonsa ja lapsensa ja tekee arvokasta työtä.

Muukalaiskammo luultavasti juontuu ajoista, jolloin tuntematon ihminen automaattisesti tulkittiin viholliseksi. Hänet piti ajaa pois, surmata tai eristää.

Kun yhdenvertaisuuden haasteeseen on vastattu, on helpompi ottaa seuraava askel ja kysyä, miten moninaisuudesta voisi tulla yhteiselämää rikastuttava luova elementti.

Toisenlaisen henkilön hyväksyminen on sivilisaation tuomaa henkistä kasvua, suostumista uudistumaan ja avartamaan itseään.

Siksi moninaisuuden eli diversiteetin suosiminen on koko kulttuurimme kannalta tärkeää, ehkä jopa elinehto. Sitä on harjoiteltava naapurustoissa, kouluissa, työpaikoilla, kaikkialla.

Juuri ilmestynyt Boardmanin monimuotoisuusraportti ilmentää tätä kulttuurista evoluutiota. Perinteinen johtaminen on ollut samanikäisten sunnilleen samoin ajattelevien miesten maailmaa. On aika etsiä avainpaikoille monipuolista tietoa, osaamista, ajattelutapaa ja näköalaa.

Yhtenäiskulttuurin aika loppui Suomessa yli sata vuotta sitten. Sen jäänteitä on kuitenkin kaikkialla, yrityksissä, ministeriöissä, yleensäkin työpaikoilla. On aika siirtyä eteenpäin.

Monimuotoinen hallitus on yrityksen kilpailuetu. Siitä hyötyvät omistajat, asiakkaat, henkilöstö ja koko Suomi. Oli ilo olla mukana diversiteettihankkeessa. Toivottavasti sen ajatukset kirvoittavat energistä keskustelua. Raportti on valmis mutta itse työ kesken. Kulttuurievoluutio jatkuu.

Ei kommentteja: