torstai 11. lokakuuta 2012
9 verkostomaisen työskentelyn timanttia
Satu Vainio
Novetos Newsissä esitellään Novetoksen valmentajien timanttiteemoja. Omat timanttini olivat vuorossa juuri ilmestyneessä syysnumerossa. Henkilökohtaisten timanttieni kehityskaarta läpikäydessäni kirjasin ylös myös joitakin verkostomaisen työskentelyn vähemmän esillä olleita hyötyjä.
1. Loistava idea tulee automaattisesti koeponnistetuksi.
Verkoston kautta tieto leviää. Jos muutkin innostuvat ideastasi ja se lupaa aidosti luoda uutta arvoa, se vetää ensimmäiset ennakkoluulottomat tekijät puoleensa ja kokeilut käynnistyvät. Tai sitten ei, jolloin idea ei ehkä alunperinkään ollut kantava.
2. Verkosto auttaa kehittämään ideaasi
Ellei ideasi tunnu lähtevän lentoon, kehitä sitä ja yritä uudelleen. Puhu siitä ihmisille, joita uskot idean hyödyttävän ja anna heidän osallistua idea jalostamiseen omilla ajatuksillaan. Älä ole kurttuotsainen, voi olla että jonkin pienen vinkeän tulokulman lisääminen alkuperäiseen ideaasi ratkaisee pulman. Ilo ja pieni pilke silmäkulmassa saavat usein ihmiset sitoutumaan ja keskittämään energiaansa luontevasti ajatukseen.
3. Verkosto ohjaa yhdistämään ja hyödyntämään erilaisia vahvuuksia.
Verkosto mahdollista erilaisten vahvuuksien ja osaamisten yhdistämisen ja hyödyntämisen uudenlaisina yhdistelminä. Ihmiset pitävät usein eniten siitä tekemisestä, mista innostuvat tai missä osaavat tuottaa arvoa muille. Se johtaa osaamisen kehittymiseen ja työhyvinvointiin, kun tulokset syntyvät lähes huomaamatta. Muista arvostaa noviisien intoa, sillä heillä voi olla tuoreimmat ajatukset ideasi kehittämiseen!
4. Verkostossa tekijät saavat kestittyä siihen, mistä nauttivat
Verkostossa tekijöiden kokoonpanon määrittelee intohimo ja osaaminen, eivät valmiit lokeroituneet tiimirakenteet. Jokainen on itse tullut mukaan ja saa tehdä sitä, minkä kokee mielekkääksi. Kun motivaatio on korkea, päämäärä selvä, niin tuloksetkin saattavat yltää pilviin.
5. Verkosto vapauttaa lokeroiden resurssipulasta
Monesti murehdimme resurssien puutteita ja unohdamme, että nurkan takaa, oman organisaation ulkopuolelta, saattaa löytyä ratkaisu hieman kyselemällä ja ideoita avaamalla.Älä jää lokeron vangiksi!
6. Muutos lähtee muiden auttamisesta verkostossa
Avain aitoon verkostoitumiseen ja kumppanuuksien luomiseen on apu, arvon tuottaminen muille. Sen kautta löytää ihmisiä jotka puolestaan voivat auttaa tekemään asioita joihin ei yksin kykene. Kytkemällä edelleen sopivia ihmisiä toisiinsa alkaa tapahtua muutoksia, jotka muuten todennäköisesti olisivat jääneet toteutumatta. Mitä enemmän pystyt itse verkostossa antamaan, sitä enemmän verkosto antaa sinulle.
7. Verkosto opettaa
Mitä laajempi ja osaavampi verkosto sinulla on, sitä enemmän tietoa sinulla on. SoLin kansainvälisessä verkostossa työskentely on ollut itselleni eräänlainen käytännön korkeakoulu. Työskentely yhdessä Peter Sengen ja muiden maailmanluokan osaajien kanssa kansainvälisissä itseorganisoituvissa tiimeissä on antanut toimintamalleja ja inspiraatiota joista ammennan edelleen.
8. Verkosto on energianlähde
Kun idea on koeponnistettu, tekijät kasassa ja työ vauhdissa, verkostomainen työ on uusiutuva energiamuoto. Uuden luominen vaatii energiaa, ja sitä saa toisista ihmisistä ja yhteisen ilon vaalimisesta.
9. Tavalliset ihmiset voivat yhdessä saada aikaan loistavia tuloksia
Peter Sengen 5th Disciplinen opit sopivat erinomaisesti verkostoon. Oppivan organisaatio mahdollistaa sen, että tavalliset ihmiset voivat yhdessä saada aikaan epätavallisen upeita tuloksia.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti