perjantai 4. toukokuuta 2012

Delegoi, delegoi, delegoi!Tiimipalaverissa kerrottiin kuulumisia. Olimme huomanneet ihanan kevään tulemisen. Yksi meistä oli aloittanut puutarhatyöt kaatamalla puita sahalla. Toinen kommentoi sanomalla: ”huomasitko että siitä tulee ääni”.

Vitsissä suomalainen saa moottorisahan käteen ja alkaa kaataa puita. Kun puut on kaadettu, tulee paikalle ruotsalainen, joka vetää sahan käyntiin. ”Mikä ääni tuo on” – suomalainen säikähtää.

Meissä suomalaisissa (niin kuin vitsissä annetaan ymmärtää) on sitä jotakin; alkukantaista voimaa ja sisua, vaikka vähemmälläkin pääsisi. Kaikkea ei kuitenkaan aina tarvitse tehdä itse ja sahassa on moottori, jota voi käyttää.

Esimiesvalmennuksissa opetetaan delegointia. Tuntuu, että sitä pitää ihan kädestä pitäen opetella. ”Helpompi tehdä itse”, on monen vastaus. Toinen tyypillinen kommentti on: ”tiedän asiasta eniten ja se on alun perin minulle annettu”. Kun on vaikea siirtää tehtäviä muille, niin kalenteri täyttyy ja päivät pitenevät. Sitä tekee työt loppuun sitten vaikka sillä kuuluisalla suomalaisella sisulla.

Esimiehen tehokkuudessa on toinenkin puoli. Yhdysvaltalainen tutkija Martin Seligman puhuu opitusta avuttomuudesta.  Seligman tarkoittaa tällä tilannetta, jossa työyhteisössä toimii esimies, joka ei osaa delegoida vaan tekee kaikki asiat itse. Työntekijät ovat kuitenkin oppivaista sorttia. He oppivat, että viime kädessä asiat hoitaa esimies. Käytännössä tilanne näyttäytyy niin, että työntekijöiden yrittäminen loppuu ja he oppivat avuttomiksi. Kohta he eivät kykene tekemään pienintäkään tehtävää itsenäisesti. Onhan heillä kaikkivoipa esimies, joka kuitenkin saattaa tehtävät loppuun tai ainakin varmistaa tehdyn työn laadun.

Tilanteessa auttaa, kun esimies opettelee delegoimaan. Delegoimalla esimies oppii luottamaan työtekijöihinsä. Hän oppii, että tietyt työt voi ihan yhtä taitavasti tehdä joku toinenkin. Tuloksena on, että työntekijöiden motivaatio ja mielekkyys työn tekoon lisääntyy ja työtyytyväisyys paranee. Eikä tässä vielä kaikki. Esimiehen oma työ nimittäin helpottuu, työpäiviin tulee väljyyttä ja hän voi keskittyä siihen mikä työssä on oikeasti tärkeää.

Voiko tämä olla näin yksinkertaista? Työpäivässäsi on varmasti paljon asioita, jotka täyttävät kalenteriasi. Uskallan kuitenkin väittää, että delegointi auttaa. Kannattaa kokeilla. Delegoi kun voit!

Ei kommentteja: