keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Milloin voit tulla onnelliseksi? Vai juuri nyt?


Jani Muhonen

Olisitko sitten varmasti onnellinen, jos talous ei aiheuttaisi minkäänlaisia huolia? Jos oma rahatilanne olisi varmasti sellainen, että koskaan enää se ei vaivaisi, koskaan ei tulisi hetkeä, jolloin mikään valinta tai tilanne olisi kiinni rahasta? Voisit vaihtaa autoon, jota ei tarvitsisi korjata, remontoida talon, avittaa läheisiäsi. Jos raha ei olisi rajallista, tekisit kaikki ne hyvätkin teot, jotka tahtoisitkin. Olisitko siis onnellinen, jos rahaa olisi aina riittävästi, mihin tahansa, mitä haluaisit?

Vai olisitko siinä tapauksessa onnellinen, että rahan lisäksi olisi aikaa tehdä kaikki ne asiat, mistä aina olet haaveillut? Jos kalenteria ei rajoittaisi mitkään velvoitteet, mitkään tylsät tai vastenmieliset asiat ja kaikelle mitä pidät tärkeänä tai mielenkiintoisena, aina riittäisi aikaa? Kenties käyttäisit aikaa hyviin tekoihin, toisten ihmisten kohtaamiseen tai lepoon, matkustamiseen. Vai työntekoon, keskeneräisten hankkeiden loppuunsaattamiseen? Olisitko onnellinen, jos aika ei koskaan loppuisi kesken, jos aina olisi aikaa?

Mutta mitä tehdä rahalla ja ajalla, jos terveys ei kestä. Onko onnellisuutesi loppujen lopuksi sidonnainen omaan olotilaasi? Mikäli fyysinen tai psyykkinen terveys ei koskaan aiheuttaisi päänvaivaa, sittenkö olisit varmasti onnellinen? Jos psyyke kestäisi, jos keho jaksaisi - pysyisikö onni?

Ehkä vielä lähemmäksi onnea päästään läheisten kautta. Olisinko sitten aina ja iankaikkisesti onnellinen, jos minulle rakkaat ihmiset pysyisivät aina lähelläni? Jos suhteeni puolisooni ja lapsiini muuttuisi vielä rakastavammaksi, avoimemmaksi ja läheisemmäksi? Olisinko silloin niin onnellinen kuin mahdollista? Jos rakkautesi kohde antaisi vastakaikua, olisitko silloin onnellinen?

Jos olisi rahaa, aikaa, terveyttä ja rakkautta; silloinko onnellisuus syntyisi?

Vai voisitko olla onnellinen, kokea onnellisuutta siinäkin tapauksessa, että ajautuisit henkilökohtaiseen konkurssiin? Onko olemassa onnellisuutta, jos joudut luopumaan omasta ajastasi ja tekemään kaiken toisten ehdoilla? Olisitko onnellinen, jos terveytesi ei enää kestäisi?

Voisitko olla onnellinen, jos kaikki rakkaasi otettaisiin sinulta pois?

Tee lista. Määritä kaikki ne asiat, joiden avulla olet onnellinen. Tee sitten toinen lista, joka kertoo, mitä ilman et voi olla onnellinen. Karsi sen jälkeen molempia listoja. Tiivistä ja kyseenalaista jokaista kohtaa. Voisitko lopulta todeta, että onnellisuutesi ei ole mistään ulkoisesta tekijästä sidonnainen? Voisitko havaita, että onnellisuus tulee silloinkin ja erityisesti silloin, jos sitä ei tarvitse miettiä, jos sillä ei enää ole merkitystä? Voisiko onnellisuutta kokea juuri nyt?

1 kommentti:

Sini kirjoitti...

Kiitos inspiroivasta tekstistä. Jostain syystä samalla kypsyi ajatus siitä, että voisin etsiä mielekkäämmän työn (tai ainakin vapaa-ajalle vapaaehtoistyön tms. aluksi).