maanantai 12. joulukuuta 2011

Talousdebattia around the clock


Olen yleensä hyväuninen. Eräänä marraskuun yönä kuitenkin heräsin eksoottiseen aikaan kello kolmen maissa. Valvoin pari tuntia pirteänä kuin peipponen. Nykyään aika ei yleensä käy pitkäksi mihinkään aikaan vuorokaudesta - aina riittää puuhaamista, on suorastaan valinnan vaikeutta. Valitsin tällä kertaa kuunnella yöradiota, YLE Puhetta. 


Ohjelman aihe oli ajalle tyypillinen: Euroopan velkakriisi. Aihe, josta kuulemme halutessamme tauotta päivittäin niin paljon, että kansalaisia on jo kuukausia pyörryttäneet erilaiset monenkirjavat kriisin ratkaisumallit.

Ohjelmassa oli mielenkiintoisia vieraita - tutkijaa, kansalaisjärjestöaktivistia ja talousproffaa. Puhuttiin porvarillisten arvojen unohtumisesta ja niiden inflaatiosta viime vuosina. Perinteisten porvarillisten arvojen tilalle on viimeisten reilun 20 vuoden aikana kehittynyt järjestelmä, jota kukaan ei hallitse ja joka palvoo kyltymätöntä mammonan epäjumalaa. Porvarilliset arvot – kuten kohtuullisuus, säästäväisyys ja markkinatalouden terveet lainalaisuudet – korvattiin kuplataloudella. Siitä kuulin jo lapsuudessani tarinassa "hullumies Huittisista" - syö enemmän kuin tienaa.

Yle Puheen tarjoama ohjelma ei ollut järin dialoginen eikä siksi tarkoitettukaan. Debatti oli tiukkaa. "Porvarillinen maailmankuva on voittajan strategia", sanoi yksi ohjelman keskustelijoista, professori Paul Lillrank.  Lillrankin Maailman parantaja -kirjoitus on avannut EVA:n uuden pamflettisarjan ja synnyttänyt värikästä keskustelua muun muassa Kauppalehden blogissa.

Maailman parantaja on lukukokemuksena mielenkiintoinen. Kirjoituksen esipuheen kirjoittaneen EVA:n johtajan Matti Apusen kirjoitukseen voi monelta osin yhtyä:
"Hyvin argumentoidun arvokeskustelun tarve on polttava. Julkisen debatin ylilyönnit ja aggressiiviset sävyt ovat korostuneet ja koventaneet asenteita. Lillrankin tekstissä on kaikki hyvän pamfletin ominaisuudet. Se on kärkevä, huolellisesti ajateltu ja tarjoaa konkreettisen ratkaisumallin. Lillrankin resepti parempaan tulevaisuuteen pitää sisällään asioita, joiden pitäisi olla ajattomia myyntimenestyksiä: terve järki, vastuu, elämänhallinta, yhteistyö."
Ikävä kyllä nuo ajattomat myyntimenestykset – terve järki, vastuu, elämänhallinta ja yhteistyö – tuntuvat olevan tällä hetkellä hakusessa. Edesmennyt dramaturgian opettajani, lahjakas Reko Lundan, kirjoitti näytelmän repliikin, jonka Keijo Komppa aikoinaan vahvasti tulkitsi Suomen kansallisteatterissa.  Repliikin sanat kuuluvat korvissani: ”Älä hermostuta markkinavoimia."

Ei kommentteja: