perjantai 11. syyskuuta 2009

Uskonvarainen maailmamme

Pentti Martiskainen

”Uskotko laman olevan ohi?” Kysymys, joka esitetään päivittäin analyytikoille, ekonomisteille ja talousasiantuntijoille. Heidän usein hyvin ympäripyöreiden vastaustensa pohjalta luomme omaa maailmankuvaamme ja haemme perusteita omalle uskollemme. Kun riittävän moni asiantuntija uskoo, usko luo luottamusta ja luottamus johtaa toimintaan ja oikeanlainen toiminta saa pörssit nousuun. Tämä nostanee meidät aikanaan ylös tästä taloudellisesta kurimuksesta.

Ilman uskoa ei ole luottamusta, ilman luottamusta ei ole toimintaa. Usko on siis liikkeelle paneva voima myös maailmantaloudessa. Usko uuteen ja parempaan johtaa myös yksilötasolla toimintaan ja eteenpäin kulkemiseen. Ilman uskoa homma hyytyy ja pysähdymme, ilman uskoa jäämme tuleen makaamaan.

Mitä usko sitten oikein on? Usko on luja luottamus siihen, mitä toivotaan, ojentautuminen sen mukaan, mikä ei näy sanoo Raamattu. Me siis toivomme, että lama on ohi ja ojentaudumme toimimaan sen mukaisesti, mitä emme vielä näe luottaen että näin se menee. Tämä lienee totta myös pörsseissä ja taloudessa. Ilman uskoa pörssikurssit sukeltavat ja talous hyytyy.

Suomalainen ei usko ennen kuin näkee, toteaa vanha sanonta. Kun suomalainen sitten näkee, hän toteaa, ettei voi uskoa silmiään. Tällä uskon määrällä ei pörssejä saada nousuun. Meistä monet uskovat talouden nousevan vain ahkeralla työllä, kovalla yrittämisellä ja sisukkaalla ponnistelulla. Niitäkin varmaan tarvitaan, mutta ilman uskoa, toivoa ja luottamusta harva jaksaa ponnistella loputtomiin. Herkät markkinavoimatkin tuntuvat usein liikkuvan helpommin uskon tai epäuskon ajamina.

Miten siis käännämme talouden uudelle nousu-uralle? Oikea vastaus tähän ikuisuuskysymyksen voisi olla kultaakin kalliimpi. Ilman tätä lopullista vastausta voimme vain yhdessä ponnistella eteenpäin ja uskoa ja luottaa sen jonain päivänä tuottavan hyvän lopputuloksen.

Uskotko sinä?

Ei kommentteja: