perjantai 18. syyskuuta 2009

Motivaation, innovaation ja tilan suhdekuvioita

Jari Ojasti

Monet ajattelevat, että palkitsemalla saa työntekijän tekemään työtä enemmän tai laadukkaammin tai nopeammin. Näin asia varmaan onkin yksinkertaisissa tehtävissä. Entä sitten vaativassa asiantuntijatyössä, jossa samaan lopputulokseen voi päästä monta eri reittiä tai kysymyksissä, joihin ei ole olemassa yksinkertaisia vastauksia?

Daniel Pinkin puheenvuoro aiheesta on hyvin valaiseva. Hän on tehnyt aiheesta tutkimusta sekä referoi puheenvuorossaan mm. MIT:n tutkimuksia, joissa on todettu, että perinteinen palkitseminen ei aina toimi tai tuottaa esim. vaativassa asiantuntijatyössä suorituskyvyn laskun. Niinkuin Dan sanoo, ”There is a mismatch between what science knows and what business does.”

Mistä tässä sitten on kysymys? Luovuutta ja uusien näkökulmien tarkastelua vaativaa tehtävää tekevä henkilö itse asiassa rajoittaa näkökulmiaan ja kekseliäisyyttään, kun tehtävässä onnistumiseen lisätään esim. rahallinen palkkio. Mielenkiintoinen väite. Ja vanha totuushan on, että innovaatioita ei synny pakottamalla.

Viimeiset vuodet myös Suomessa on paljon kirjoitettu ja keskusteltu innovaatiojohtamisesta. Meidän suomalaisten onneksi näissä puheenvuoroissa on muistettu tuoda esille myös työkulttuurin ja tilan merkitys innovaatioiden syntymiseen. Viihtyisissä, erilaisia työtapoja tukevissa tiloissa, ajatus lentää.

Työkulttuuri ja tila eivät yksin riitä vaan myös muut olosuhteet ja rakenteet tulisi miettiä työskentelytapaa tukeviksi, unohtamatta johtamisen rakenteita ja periaatteita. Jo hieman kulunut esimerkki Googlesta ja heidän 20% säännöstään osoittaa miten johtamisella voidaan luoda sellaista ilmapiiriä, joka tukee tuloksellisuutta ja uusien ideoiden syntyä ja tuotteistamista.

Mitä jos tänään tekisit asioita hieman toisin? Kehityskeskustelun voi aivan hyvin pitää kävelemällä työpaikan lähipuistossa, aivoriihen kahvipöydän ympärillä, raportoinnin ilman kalvosulkeisia tai vaikkapa tiimipalaverin täysin avoimessa tilassa ilman tuoleja, pöytiä ja muuta rekvisiittaa.

Idearikasta työpäivää!

Ei kommentteja: