keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Kesäloma tulee, ole valmis!


Pentti Martiskainen

Epätieteellisen tutkimustuloksen mukaan vuoden kiireisimmät viikot ovat juuri ennen juhannusta ja joulua. Syykin lienee selvillä: jokainen kynnelle kykenevä haluaa lomalle juhannukseksi ja jouluksi, ja työpöytä on saatava puhtaaksi kaikesta – tai ainakin kaikesta kiireellisestä. Seurauksena tästä pakkomielteenomaisesta halusta syntyy paljon stressiä, kireyttä, konflikteja, huonoa työtä, sähläystä ja ihmisten välisiä ristiriitoja.

Kaukonäköinen työntekijä osaa aloittaa stressittömän loman petaamisen ajoissa, heti edelliseltä lomalta palattuaan. Hän toimii koko lomien välisen ajan muistaen, että aikoo tulevalle lomalleen ilman paniikkipäiviä. Työvuosien kertyessä hän on pitänyt listaa niistä töistä, jotka tuppaavat jäämään viime tinkaan. Nämä työt voi sitten tehdä alta pois hyvissä ajoin ennen kriittisiä juhannuksen- tai joulunalusviikkoja. Näinhän jokainen meistä toimii, eikö?

Henkisesti voi olla vaikeinta ymmärtää sitä tosiasiaa, että elämä jatkuu ja työt työpaikalla etenevät, vaikka olemme itse jääneet lomalle. Juhannuksen jälkeisellä viikolla alkaa kesäinen rauha laskeutua konttoreihin. Kännykät hiljenevät, sähköpostitulva kuivuu ja ilmapiiri seestyy. Lomanaluskiireessä tekemättä jääneet asiatkin jotenkin vaan lutviutuvat.

Tästä kaikesta oppimattomina me kuitenkin usein rynnimme lomalle juuri ja juuri juhannukseksi, kovan stressin saattelemina. Niin ehkä sinäkin, niin ehkä minäkin ja moni muu.

Novetoksessa stressitöntä kesälomakautta ja elokuun toimintavalmiutta on valmisteltu sopimalla uusista roolituksista jo ennen kesälomia. Omalta osaltani uusi rooli tarkoittaa ohjien ottamista Novetoksen toimitusjohtajana. Olen mielissäni, että olen päässyt kiinni uuteen tehtävääni jo ennen lomaa.

Oikein hyvää juhannusta ja kesälomaa kaikille, ottakaa viimeiset työpäivät rennosti ja rauhallisesti!

Pentti Martiskainen, toimitusjohtaja, Novetos Oy

Novetoksen blogi palaa kesälomalta elokuussa.

Ei kommentteja: