maanantai 14. tammikuuta 2013

CAN-DO 2013


Pentti Martiskainen

Olen aina suhtautunut Australiaan ja australialaisiin kunnioituksella ja ihaillen. Pidän myös heidän asumaseutujaan ainutlaatuisina luonnonolosuhteiltaan. Bonukseksi bongasin netistä australialaisten tulevaisuusajattelua käsittelevän jutun.

Australialaiset ovat tunnettuja Can-do -asenteestaan. Siihen liittyvä kolmen kohdan ohjelma sopii mielestäni alkaneen vuoden ohjenuoraksi pohjoisempiinkin olosuhteisiin. Ohjelman peruspalikat ovat:

1. Say it (sano se ääneen)
2. Solve it (hae ratkaisua)
3. Celebrate it (juhlista onnistumista)

Miten tämä simppeli ohjeistus toimii käytännössä? Löytämäni artikkeli kertoi seuraavaa:

Say it. Kun olet päättänyt tehdä jotain tai saada jotain aikaan, kerro se ääneen kaikille sinua lähellä työskenteleville ihmisille tai niille, joita kyseinen asia läheisesti koskettaa. Tällä julkisella ulostulolla voi varmistaa, ettei luovuttaminen tai perääntyminen ole mahdollista tai ainakaan helppoa. Mitä tarkemmin lopputuloksen julkisesti määrittelee, sitä vahvempi vaikutus. Saatat myös saada yllättäen tukijoita muutoksellesi. Eli sano se ääneen.

Solve it. Kun olet osallisena keskusteluissa, joissa esiin nousee ongelma tai useita, älä koskaan lopeta keskustelua esittämättä tai hakematta ratkaisua tai osaratkaisuja esiin nousseisiin ongelmiin. Tämä tulee olemaan vaikeampaa kuin kuvittelet. Asioista valittaminen on jotenkin syvällä tavoissamme, eikä ratkaisukeskeisyys ole mitenkään helppoa. Onnistuessaan sillä on kuitenkin suuria käytännöllisiä ja asenteellisia vaikutuksia.

Celebrate it. Käytä enemmän aikaa juhliaksesi (tilanteeseen sopivalla tavalla) niitä onnistumisia, joita sinä tai sinua lähellä olevat ihmiset saavat aikaan. Myös näiden onnistumisten selkeä esiin nostaminen ja mainitseminen ovat osa tätä vaihetta.

Can-do! Puhalletaan yhdessä tätä australialaisten henkeä myös tänne kylmään Pohjolaan. Suurin juhlan aihe saisi nykyistä useammin olla yhteinen onnistuminen. Siirrytään valittamisesta ratkaisujen hakemiseen ja epäonnistumisten vatuloinnista onnistumisten juhlimiseen.

Nyt kaikki Say it: mitä aiomme tehdä toisin tai paremmin tänä alkaneena vuonna 2013?


Ei kommentteja: