tiistai 20. marraskuuta 2012

Johtaja – aina valmiina?


Heikki Nummelin

Muistan vuosien takaa kirjan ”Kaikki mitä minun on todella tarvinnut tietää opin jo lastentarhassa”. Voisin myös todeta, että “Kaikki mitä todella olen tarvinnut johtajana opin jo partiossa”.

Kun ajattelen valmentajan työtäni johtamisen ja työhyvinvoinnin kehittäjänä sekä aikaisempia työtehtäviäni toimitusjohtajana ja muita esimiestehtäviä, mietin usein, miksi ajattelen asioista juuri niin kuin ajattelen. Mikä on uskomukseni ajatusten taustalla?

Uskomukseni on todennäköisesti seurausta siitä kasvuympäristöstä, missä olen saanut elää parikymmentä ensimmäistä vuottani. Pitkäaikaisella partioharrastuksellani on epäilemättä ollut paljon merkitystä.

Uskotko sinä, että voisit saada seuraavista, partioharrastuksestani kumpuavista ajatuksista hyödyllisiä vaikutteita oman yrityksesi johtamiseen tai johdettavana olemiseen? Mieti, mitä kohdallasi tarkoittaisivat:

  • Epäonnistuminen. Uskallat ottaa vastaan tehtäviä, joita et vielä osaa ja tiedät että epäonnistumisesta ei rangaista. Uskallat antaa porukalle tehtäviä ja kannustaa heitä onnistumaan.
  • Vaikeuksien kautta voittoon. Tehtävien loppuunsaattaminen ja matkalla koetut vaikeudet kasvattavat yhteisöä ja yhteisöllisyyttä jos kaveria ei jätetä yksin. Yhdessä koetut vaikeudet ja niiden voittaminen on parasta mitä tiedän.
  • Johtamisroolin vaihtuminen. Pystytkö olemaan johdettavana vaikka “asemasi” edellyttää johtajana olemista. Voitko luottaa siihen, että oma tapasi hoitaa asioita tai organisoida ei olekaan se ainoa oikea?
  • Luottamus. Pystytkö luottamaan ihmisiin ja siihen että he hoitavat hommansa?
  • Vertaisjohtajuus. Johtajuus voi olla sopimiskysymys. Sovitaan yhteisesti että sinä olet nyt porukan johtaja. Seuraavalla kerralla on jonkun muun vuoro.
  • Vastuu itsestä ja kavereista. Kukin on vastuussa itsestään ja tavaroistaan eikä voi luottaa siihen, että äiti tulee apuun. Kaveria autetaan.
  • Pyrkimys pitää vanhemmat ja viranomaiset loitolla. Vanhemmat tekevät joskus lapsilleen merkittävää vahinkoa holhoamalla ja huolehtimalla liikaa. Samoin tekevät viranomaiset.
  • Hauskanpito, onnellisuus ja aidoista asioista nauttiminen. Hetkestä nauttiminen, pienet elämykset, tilannekomiikka ja yhdessä kokeminen ovat tärkeitä onnen palasia.
Näillä eväin pohdin omaa ihmis- ja johtamiskäsitystäni lähes päivittäin. Oletko sinä valmiina sukeltamaan omiin, johtamistyösi taustalla vaikuttaviin uskomuksiisi?

Ei kommentteja: